Kamoulakos ArtLab

View Original

Διαβαθμίσεις μολυβιών σχεδίου

Όσοι έχετε ασχοληθεί με σχέδιο ή σκίτσο ίσως έχετε αναρωτηθεί τι σημαίνουν τα νούμερα και τα γράμματα που έχουν τα μολύβια σχεδίου. Τι διαφορά έχει ένα μολύβι 2Η από ένα πχ;

Staedtler Mars Lumograph Graphite Pencils

Όπως βλέπετε και στην παραπάνω εικόνα υπάρχουν αρκετές διαφορές στον τρόπο γραφής της κάθε διαβάθμισης. Τα μολύβια με σήμανση Β είναι τα μαλακά μολύβια, δηλαδή ο γραφίτης τους είναι μαλακός και σκούρος. Όσο μεγαλύτερος είναι ο αριθμός μπροστά τόσο πιο σκούρα/ έντονη είναι η γραφή του. Τα μολύβια με σήμανση Η είναι τα σκληρά μολύβια, δηλαδή ο γραφίτης τους είναι σκληρός και η τονικότητα τους πιο ελαφριά. Όσο μεγαλύτερος είναι ο αριθμός μπροστά τόσο πιο ελαφριά είναι η γραφή του.


Πως ακριβώς επιλέγουμε τον τύπο μολυβιού που θα χρησιμοποιήσουμε; Αυτό εξαρτάται από το αποτέλεσμα που θέλουμε να πετύχουμε. Επίσης ο καθένας κρατάει και χειρίζεται το μολύβι διαφορετικά όταν σχεδιάζει. Κυρίως έχει να κάνει με την πίεση που ασκεί ο μαθητής κατά την διάρκεια της σχεδίασης. Οι αρχάριοι πιέζουν πολύ δυνατά όταν σχεδιάζουν γιατί ακόμα το χέρι τους είναι σφιγμένο, με την εξάσκηση και με τον καιρό αυτό φεύγει και αποκτούν περισσότερη άνεση στην σχεδίαση. Έτσι όταν ξεκινάμε με κάποιο νέο τμήμα σχεδιάζουμε αρχικά με σκληρά μολύβια όπως Η ή.     

Συμβουλές
Στο ελεύθερο σχέδιο ξεκινάμε πάντα με σκληρά μολύβια για το αρχικό προσχέδιο και καθώς επεξεργαζόμαστε τις φόρμες συνεχίζουμε με μαλακά μολύβια για να ανεβάσουμε τις εντάσεις.

Πάνος Καμουλάκος

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνεται περιεχόμενο όπως αυτό καθώς και ψηφιακά δώρα!

See this form in the original post